Geplaatst op

Draagdoek of kinderwagen?

Kinderwagen

Het punt “kinderwagen of sling” staat nog steeds op sommige eerste uitrustingslijsten. Soms worden bij deze vraag ook “voor- en nadelen” genoemd. Als verloskundige vragen aanstaande ouders mij ook steeds weer wat “beter” is. Er is hier absoluut geen “juist” antwoord. Maar er zijn antwoorden. Ik beschouw een draagdoek of een goed passende draagzak als onmisbaar in het dagelijkse babyleven, omdat alle ouders hun baby dragen. Als hiervoor geen draagzak wordt gebruikt, wordt de baby op de arm gebalanceerd. Dit leidt op den duur tot ongunstige houdingen en bemoeilijkt het dagelijks leven omdat je nooit beide handen vrij hebt om iets anders te doen. Om bijvoorbeeld iets te eten klaar te maken.

Sommige ouders hebben een paar weken met de baby met één arm geleefd voordat ze een draagzak kiezen. Ik heb nog nooit een moeder of vader ontmoet die niet enthousiast was over hoeveel makkelijker het leven is als je ineens beide handen vrij hebt en de baby nog steeds dicht bij je lichaam wordt gedragen.

Kinderwagens kunnen zeer praktisch zijn

Of je met een kind in de sjaal twee uur gaat wandelen of de sjaal voor korte afstanden en vooral thuis gebruikt, hangt van veel factoren af. Maar kinderwagens, bijvoorbeeld een cybex kinderwagen, kunnen ook heel praktisch zijn. In het lokale openbaar vervoer, smalle winkels of wanneer er grote mensenmassa’s zijn, zijn ze echter vaak meer een belemmering – en de voortgang gaat veel langzamer.

Naast het vervoeren van baby’s, zijn kinderwagens ook ideaal om boodschappen mee te nemen, als mobiele verschoontafel of voor vermoeide kleine, grote broers en zussen. En er zijn kinderwagens waarmee je kunt joggen. Probeer dit niet met een kind in een draagdoek.

Kinderwagens zijn relatief duur in aanschaf. Voor een goede draagdoek of een verstandige drager ben je meestal meer dan honderd euro kwijt. Maar het is nog steeds een fractie van wat een goede kinderwagen tegenwoordig kost. Overigens wordt voor beide aankopen de gebruikte markt aanbevolen. Tweedehands aankopen besparen op dit moment veel geld en zijn natuurlijk ook duurzamer.

Baby’s worden geboren als dragers

Mijn aanbeveling voor eerste ouders is altijd om eerst een geschikte draagoptie te krijgen. Of een draagdoek of een brancard zinvoller is, kunt u individueel achterhalen aan de hand van een draagadvies. Hier in Berlijn (maar ook op andere plaatsen) zijn er ook speciale draagwinkels die niet alleen zeer goed gevuld zijn, maar ook deskundig advies geven.

Vaak realiseer je je pas na de bevalling hoe groot de daadwerkelijke behoefte aan een kinderwagen is. Baby’s worden rekbaar geboren, dat wil zeggen met de verwachting dat hun ouders ze zullen dragen en meenemen als de ouders verhuizen. Dit evolutionair gezien logisch gedrag is bijvoorbeeld te herkennen aan het feit dat ze automatisch hun benen spannen als ze worden opgepakt. In deze gehurkte houding zat de baby niet alleen goed op de heupen van de ouders uit het stenen tijdperk, maar is hij nog steeds comfortabel in de draagdoek, vastgemaakt aan mama, papa of een andere persoon die eraan vastzit.

Voor veel kinderen die in het begin niet graag neergezet worden, wordt de kinderwagen vaak interessant als hij zit, zodat je later alsnog kunt bedenken of een compacter en goedkoper model kinderwagen of een buggy misschien handiger is.

En er zijn nog veel meer alternatieven voor het vervoeren van baby’s en peuters. Of het nu de handkar is, die ook verkrijgbaar is in zeer licht en opvouwbaar en zelfs met een zonnedak. Of de fietskar, die ook losgekoppeld van de fiets kan worden geduwd of in besneeuwde streken zelfs kan worden omgebouwd tot slee met sledes. Want ook als baby’s en peuters later kunnen lopen. Het blijven “afnemers”. Of ouders ze duwen, dragen of weer op hun eigen schouders dragen, hangt van veel factoren af. Net als bij de andere 1001 beslissingen in het ouderlijk leven, zijn er hier alleen echt goed passende oplossingen De meeste ouders willen nog steeds een kinderwagen kopen, het liefst voor de geboorte. Zeker ook omdat het fijn is om na te denken over hoe en waar je met je baby wilt zijn. Het kopen van een kinderwagen heeft ook een hoge emotionele component. En hoewel de stress tijdens de zwangerschap niet zelden hoog is omdat het goede stuk dan zes weken levertijd heeft, staan ​​veel kinderwagens in de eerste weken na de geboorte vooral rond het appartement als mooi decoratief item. Hier in Berlijn wordt ook overwogen of de auto echt de vijf verdiepingen af ​​moet voor de korte wandeling naar de bakkerij. En dan weer omhoog.