Geplaatst op

Gesneden uit goed hout

Teakhout

Teakhouten tuinmeubelen zijn niet alleen populair vanwege de natuurlijke, warme houtkleur. Het hoogwaardige hout maakt ze extreem duurzaam en duurzaam. Ze vergen weinig onderhoud en trotseren alle weersomstandigheden. Tuinmeubelen van teakhout zijn daarom niet alleen populair in de tuin, maar ook op het balkon. Balkonbezitters hebben vaak geen opbergruimte om hun meubels in de winter op te bergen. Maar wat maakt het meubilair zo resistent? Een tuinset aanbieding van teak, of een andere materiaalsoort, kun je o.a. vinden bij tuinmeubelsale.nl.

Het geheim van het teakhout

De teakboom is inheems in Zuid- en Zuidoost-Azië. Het waardevolle hout is een van de belangrijkste exporthoutsoorten in Azië. De “Tectona Grandis” is een hoge boom die een hoogte bereikt van 25 – 35 meter. Door de hoge kroon is een bruikbare stamlengte tot 25 meter mogelijk, afhankelijk van de maat. Het geheim zit in de samenstelling van het hout. Een teakboom slaat tot 5% van zijn totale gewicht aan rubber op in het weefsel van het buitenste kernhout. Hierdoor ontstaat het olieachtige karakter van het hout, waardoor het slijtvast, zuurbestendig en waterafstotend wordt. Naast het hoge siliciumgehalte zijn de secundaire plantenstoffen “Tectol” en “Tectoquinone”, die vooral in kernhout voorkomen, verantwoordelijk voor resistentie tegen plagen en schimmels.

Niet al het teak is gelijk

De opeenhoping van de relevante ingrediënten in de kern van de boom zorgt voor een interessant effect: zelfs bij teakhouten meubelen van één en dezelfde boom zouden er enorme kwaliteitsverschillen zijn. Maar ook de leeftijd van de boom speelt een beslissende rol. Jong teak, snel gedroogd of hout van de rand en buitenste delen van de stam is veel vatbaarder voor z. B. Schimmelvorming of het gevreesde “kromtrekken”. Hoewel dit hout nog steeds een hoogwaardige houtsoort is voor buitengebruik, heeft het aanzienlijk meer zorg nodig. Het is echter ook veel goedkoper.

De kern van de stam – A-klasse of “Premium Teak”

Dit is het beste teak dat op de markt verkrijgbaar is. Het bestaat uit puur ‘kernhout’, de binnenkant van de stam, en komt uitsluitend uit subtropische teeltgebieden waar de teakboom de beste omstandigheden vindt voor zijn groei. De boom moet hier een bepaalde leeftijd hebben bereikt om verwerkt te worden. Soms is het ook het duurste hout op de markt, wat natuurlijk een behoorlijk effect heeft op de prijs van de meubels.

De buitenste kern – B-kwaliteit teak

B-klasse teak is ook een aanbevolen houtsoort voor buitengebruik. Dit hout komt uit de buitenste kern van de boom. Het heeft ook een relatief hoog oliegehalte en een goede sterkte. B-klasse teak is echter niet meer zo resistent als A-klasse hout.

C-Grade – Het hout van de rand van de stam

Hoewel dit hout veel goedkoper is, overleeft het buitengebruik lang niet zo lang als A- of B-klassen. Welke weersinvloeden en ongedierte kunnen tientallen jaren overleven.