Geplaatst op

Infraroodverwarming – kosten, grootte, voor- en nadelen

Infraroodverwarming

Infrarood verwarming behoort tot de categorie elektrische kachels. Ze gebruiken de nieuwste infraroodtechnologie om efficiënt te verwarmen en veel elektriciteit te besparen. Een verstandig gebruikte infraroodstraler kan tot 50 procent besparen op de energiekosten in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

De minimale voorverwarmtijden bieden optimaal gebruikscomfort, terwijl moderne modellen ook schitteren met een onderscheidende verscheidenheid aan ontwerpen. Wij leggen u uit hoe de infrarood verwarming werkt, wat de voor- en nadelen zijn en wat de kosten zijn. Hoe de infraroodverwarming werkt Als het in de eerste herfstdagen weer koud begint te worden, is een tijdelijke verwarming iets voor jou. De stralingswarmte verplaatst zich niet onaangenaam door de woonkamer, maar verspreidt zich aangenaam als een tegelkachel.

Infrarood verwarming kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, zoals op het terras. Maar hoe werkt zo’n elektrische kachel precies? Bij deze vorm van verwarming wordt gebruik gemaakt van zogenaamde infraroodstralen. Dit zijn elektromagnetische golven die zich boven het voor mensen zichtbare bereik bevinden. Ze liggen in een smalle golflengteband van 3 tot 50 m. Dit gebied is volkomen veilig. Gezondheidsrisico’s door elektrosmog kunnen daarom met infrarood verwarming volledig worden uitgesloten. Het systeem wordt meestal geregeld door een radiothermostaat.

Deze bestaat uit een bedienbare zender en een ontvanger, die tussen het stopcontact en de verwarming wordt bevestigd. De infrarode stralen zijn te vergelijken met de stralen van de zon. In tegenstelling tot conventionele kachels, die de lucht verwarmen, werkt de verwarming door infraroodverwarming door het verlichte oppervlak te verwarmen. De warmtestraling werkt in op vaste en vloeibare lichamen, maar niet op lucht. De vaste lichamen in de ruimte absorberen de warmtestraling en geven deze vervolgens weer af.

Warmtestraling van een infrarood verwarming

Stralingsuitwisseling vindt plaats door de afgifte van warmte. Alle lichamen in de kamer worden gelijkmatig verwarmd door de verwarming. Tegelijkertijd strijkt de ruimtelucht over het opgewarmde lichaam en warmt zichzelf daarbij op. Infraroodstralers worden daarom ook wel stralings- of hittegolfverwarming genoemd. Daarentegen genereren conventionele systemen zoals olie- en gasverwarming zogenaamde convectiewarmte door de kamerlucht te verwarmen. Het doel van infraroodstraling is daarentegen om het aandeel warme, opstijgende lucht zo laag mogelijk te houden. De grootste voordelen van stralingswarmte zijn de snelle opwarming van objecten en lichamen, de korte voor- en naverwarmingstijden en de aangename warmte. Een nadeel is dat alleen de verlichte objecten warm worden, waardoor het moeilijk is om de mate van warmte te meten.

Infrarood stookkosten

De kosten van infraroodverwarming is een kritisch besproken onderwerp op veel internetfora. Het belangrijkste argument tegen infraroodverwarming zijn altijd de zogenaamd hoge stookkosten, omdat de benodigde elektriciteit niet bepaald goedkoop is. In veel oude gebouwen is dit argument van toepassing. Als de ruimte echter goed geïsoleerd is, kan het gebruik van infraroodverwarming zeer economisch zijn, aangezien er praktisch geen onderhoudskosten zijn. In termen van prijzen voor infraroodverwarming kan in principe worden gesteld dat er per vierkante meter ruimte ongeveer 60 tot 100 watt verwarmingsvermogen nodig is. Voor een gemiddeld driekamerappartement van 50 vierkante meter worden meestal vier tot vijf radiatoren van 1000 W gebruikt. Afhankelijk van de individuele ontwerpeisen ligt de aanschafprijs voor 4 tot 5 radiatoren meestal tussen 2.500 en 4.500 euro. Hieronder ziet u een voorbeeldoverzicht van de kosten voor infrarood verwarming. Een infraroodstraler van 200 W die 1 uur werkt, heeft 0,2 kilowattuur elektriciteit nodig. De jaarlijkse stookkosten zijn gebaseerd op een dagelijkse stookperiode van 8 uur, 180 dagen per jaar. De elektriciteitsprijs van 22,00 cent per kilowattuur in onderstaande tabel verwijst naar het wat goedkopere nachtstroomtarief of het groothandelstarief. Het is van toepassing op klanten die jaarlijks grote hoeveelheden elektriciteit nodig hebben. Alle andere klanten betalen het gebruikelijke tarief van gemiddeld 30,29 cent per kilowattuur. Voor een infraroodstraler van 200 W, uitgaande van een groothandelstarief, resulteren jaarlijkse stookkosten van ongeveer 65 euro. De prijzen voor individuele radiatoren zijn voorbeeldig en kunnen per fabrikant verschillen.