Geplaatst op

Luchtafvoerdroger of warmtepompdroger

Wasdroger

Als je een nieuwe wasdroger kopen wilt, is een goed advies vaak lastig. Zowel luchtafvoer- als warmtepompdrogers hebben hun voor- en nadelen en het prijsverschil is aanzienlijk. In dit artikel leest u dus welk model het meest geschikt is voor welke toepassingsomstandigheden.

Waar geplaatst?

Het eerste en belangrijkste criterium is de geplande locatie van de droger. Als de installatielocatie een raamloze, ongeventileerde ruimte is, zal het moeilijk zijn met de luchtafvoerdroger. Hier zou een muurdoorbraak gemaakt moeten worden om de afvoerlucht naar buiten te krijgen. Dit gaat niet altijd zonder problemen, en het betekent ook veel moeite en vuil als je het probeert. Ook afvoer via een bestaand raam is niet altijd optimaal – vooral in de winter moet het raam tijdens het gehele droogproces open blijven staan ​​om de slang buiten te houden. Dit leidt tot hoge warmteverliezen bij koude buitentemperaturen.

Op dergelijke locaties is de warmtepompdroger duidelijk het betere alternatief. Hierbij hoeft het condensaatreservoir alleen met regelmatige tussenpozen te worden geleegd als het condensaat niet direct via een bestaande afvalwateraansluiting kan worden afgevoerd.

Droogsnelheid

Ter vergelijking: luchtafvoerdrogers zijn de snelste drogers. Ze werken ook met zeer hoge temperaturen tot 110°C. Bij een luchtafvoerdroger lopen de programma’s het kortst. Warmtepompdrogers werken daarentegen in een temperatuurbereik van rond de 45 – 60 ° C. Droogprocessen duren daardoor aanzienlijk langer. In sommige gevallen kan het tot 2 – 3 uur of zelfs langer duren voordat het wasgoed droog is. De lagere temperaturen zijn ook zachter voor het wasgoed.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een warmtepompdroger ligt rond de 40 – 50% vergeleken met een afvoerluchtdroger, onder dezelfde omstandigheden. Met de warmtepompdroger bespaar je dus de helft of zelfs meer op stroom. Dit is niet alleen ecologisch, maar ook economisch. U moet echter ook met een paar andere punten rekening houden. Warmtepompdrogers hebben een aanzienlijk hogere aanschafprijs, dus het prijsverschil moet eerst worden afgeschreven. In de meeste gevallen is dit pas na ongeveer 5 tot 10 jaar het geval. Pas dan begin je echt te sparen. Veel warmtepompdrogers hebben een kortere levensduur dan luchtafvoerdrogers en zijn gevoelig voor reparatie. Dit kan ook het voordeel van een lager stroomverbruik neutraliseren.