Geplaatst op

Wat zijn de prestaties van draadloze stofzuigers?

Stofzuiger

Draadloze stofzuigers doen het zonder vervelende kabels. Bovendien zijn ze meestal lichter en comfortabeler dan hun kabeltegenhangers. Kijk in onze beste stofzuiger 5top om te kijken welke draadloze stofzuiger eht beste is.

Broodkruimels? Muizen onder het bed stofzuigen? Haren op de badkamervloer? Geen reden om de grote cilinderstofzuiger met het lange snoer meteen uit de kast te halen. In plaats daarvan wenden steeds meer huishoudens zich tot draagbare handstofzuigers met batterijen. Ze worden beschouwd als lichter en wendbaarder dan hun voorgangers, nemen niet zoveel ruimte in beslag en zijn gebruiksvriendelijker. En bovenal hoeft de vervelende kabel niet in elke kamer opnieuw aangesloten te worden. Maar ze raken sneller buiten adem en de batterij moet worden opgeladen. Wat veel kopers waarschijnlijk niet erg vinden: “Vorig jaar zagen we een stijging van ongeveer 30 procent in dit segment”, meldt Werner Scholz, directeur van de Centrale Vereniging van de Elektrische en Elektronische Industrie (ZVEI). Klassieke, bedrade cilinderstofzuigers zijn nog steeds goed voor het grootste verkoopgebied in termen van volume – maar met een neerwaartse trend.

De prestaties van de handstofzuiger zijn niet alleen afhankelijk van de batterij Batterij plaatsen, aanzetten, zuigen: de nieuwe hightech stofzuigers zijn snel bij de hand. Sommige modellen kunnen zelfs worden omgebouwd tot nog kleinere handstofzuigers, die ook kunnen worden gebruikt om stof van bekleding te verwijderen.

Maar zijn de prestaties van de draadloze stofzuiger ook goed?

Hiervoor moet je eerst kijken naar de ingebouwde lithium-ion accu. Deze slaat veel energie op in een kleine ruimte, waardoor hij een tijd onafhankelijk is van het stopcontact. “Batterijen worden steeds efficiënter. In de afgelopen tien jaar is de energie in de batterij gestaag toegenomen voor hetzelfde gewicht’, zegt Christian Eckert van de Batterijenvereniging, die ook deel uitmaakt van de ZVEI.

“Bij een batterij met een hoge capaciteit mag je ervan uitgaan dat deze veel energie kan opslaan.” Het is belangrijk dat deze energie op de juiste manier wordt gebruikt, dat wil zeggen dat de batterij, elektronica, motor en ontwerp optimaal op elkaar inwerken. Vroeger dacht men: hoe hoger het wattage, hoe beter de stofzuiger reinigt. “Maar dat is nooit goed geweest. Want het hangt ook af van hoe de lucht in het apparaat wordt geleid en welk mondstuk of borsteltje is gebruikt”.

Het ontbreekt de koper vaak aan dergelijke uitleg. Consumenten kunnen op basis van alleen technische gegevens niet zeggen of een apparaat goed is, zegt hij. Het schoonmaken van de kruimelzuiger kan stoffig zijn Als het stofreservoir bijna vol is, neemt de zuigkracht af. Dit principe is al bekend bij kabelstofzuigers. Het ledigen van het draadloze apparaat is echter niet voor mensen met een allergie. De geïntegreerde stofboxen doen het meestal zonder zak, wat milieuvriendelijker is, maar ook betekent dat het stof elke keer dat het wordt geleegd omhoog wordt gestuwd.