Geplaatst op

Zo zorg je goed voor je tuinmeubelen

Tuinstoelen

Het juiste onderhoud van tuinmeubelen is afhankelijk van het materiaal: rotan, hout, metaal of kunststof vragen om een ​​individuele behandeling. Zelfs bij een materiaalmix moeten de afzonderlijke delen op de juiste manier worden behandeld, anders bestaat het risico op roest en verkleuring. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over veel moeite, want onderhoud kan snel en effectief worden gedaan met eenvoudige trucs.

Hoe maak je rotan schoon?

De populaire meubels van handgeweven lianen hebben voor het onderhoud een stofzuiger, gedestilleerd water en een beetje lijnolie nodig voor geglazuurde meubels. Gebruik de stofzuiger om het omringende stof te verwijderen. Als het niet alle stofdeeltjes opzuigt, kan een zachte borstel helpen. Voor een goede verzorging van geglazuurde rotanmeubels is een half glas lijnolie voldoende voor een halve liter water. Beide worden goed met elkaar gemengd en op een zachte doek aangebracht om het meubel op te poetsen. Zo zijn ze in een mum van tijd weer schoon en bruikbaar.

Waar moet ik op letten bij hout?

Als je houten meubels in de tuin of op het balkon hebt staan, maak deze dan voorzichtig schoon met water. Anders zwelt het hout op en lijdt het materiaal. Een goed reinigingsmiddel is wrongelzeep opgelost in water, die je met een borstel in de richting van de korrel schrobt. Het hout wordt vervolgens afgespoeld. Droog het daarna goed af, anders gaan de vezels staan. Verzorging hangt af van het detail: microvezeldoeken verwijderen de olie uit het hout. Gebruik daarom het beste katoenen doeken die minder vocht opnemen. En wat als de houten meubelen er net zo mooi en licht uit zouden zien als afgelopen zomer? Een donkere kleur of vlekken kunnen gemakkelijk worden bijgewerkt met fijn schuurpapier. Een korrelgrootte tussen 100 en 120 is hiervoor het meest geschikt. Nadat het oppervlak is bewerkt, verwijdert u eenvoudig het amarilstof van het hout. Maar wees voorzichtig: na het verwijderen van de bovenste laag hout, moeten de meubels worden behandeld met gepigmenteerde houtolie of een glazuur. Dit is de enige manier om ze weer te beschermen tegen zon en vuil.

Hoe verzorg ik metalen tuinmeubelen?

Tuinmeubelen met een metallic look zijn eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek. Als u roestige plekken tegenkomt, kunt u deze ook met fijn schuurpapier verwijderen. De bewerkte delen kunnen dan opnieuw gekleurd worden met een geschikte vernis. Onze tip: Wassen zijn ook geschikt voor metalen meubelen en kunnen extra bescherming bieden tegen omgevingsinvloeden. Overigens kun je, als je de mogelijkheid hebt, ook een hogedrukreiniger gebruiken om vuile plekken te verwijderen. Het metalen meubel kan dan eenvoudig op een afstand van 40 cm worden gereinigd. Roestvrijstalen tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk: een beetje water en een leren doek zijn meestal voldoende om vuil te verwijderen. Hard water moet echter worden gedestilleerd, anders ontstaat er lelijke kalkaanslag. Ook na een regenbui kunt u het meubel het beste direct met zacht water reinigen om vlekken door de zonnestralen te voorkomen.

Is plastic echt zo gemakkelijk te onderhouden?

De praktische kunststof tuinmeubelen kunnen het beste worden verwerkt met een mild schoonmaakmiddel en een borstel. Even afspoelen met de tuinslang, afdrogen en klaar! Bij bijzonder hardnekkige vlekken worden speciale kunststofreinigers gebruikt om grijze waas te voorkomen. Schuurmiddelen moeten absoluut worden vermeden. Door de fijne peeling wordt het oppervlak langdurig opgeruwd en hecht vuil sneller en hardnekkiger.